Izvajanje dejavnosti v povezavi z Odlokom o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev

Četrtek, 12. marec 2020

Objavljamo odgovore Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) v zvezi s čiščenjem skupnih prostorov, dimnikarskimi storitvami, upravljanjem stavb in nepremičninskem posredovanju v času posebnih ukrepov. Na kratko, čiščenje vsekakor da, dimnikarske storitve in upravljanje samo v nujnih primerih, nepremičninsko posredovanje pa ne.  

Smo upravniki stavb in pojavlja se nam vprašanje, ali lahko čistilni servisi opravljajo storitve čiščenja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah?

V zvezi s čiščenjem skupnih prostorov v večstanovanjski stavbah menimo, da je čiščenje nujno potrebno za zagotavljanje zdravja ljudi in zato je po našem mnenju dopustno izvajanje storitev čiščenja skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah. Tudi tu morajo podjetja, ter osebe, ki čiščenje izvajajo upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ukrepe in odloke za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

V kolikor gre za čiščenje za podjetja, odlok ne posega v razmerja med podjetji, torej med pravnimi ali fizičnimi osebami, ki opravljajo pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost.

Ali dimnikarska dejavnost spada med tiste, ki ne smejo izvajati storitev na domu uporabnikov. Ali lahko dimnikarji opravljajo redne in periodične dimnikarske storitve? 

Rednih in periodičnih dimnikarskih storitev zaradi preprečevanja razširjanja virusa ni dovoljeno izvajati, zaradi neposrednih stikov s potrošniki, zlasti tudi s starejšimi. Izključno se, kot določa izjema 2. člena Odloka, lahko izvajajo izredne storitve, kot na primer storitve v primeru dimniškega požara, uhajanja ogljikovega monoksida ali zamašitve peči ali dimnika. S temi dimnikarskimi storitvami se v tej izredni situaciji preprečuje neposredno ogrožanje javne varnosti in zdravja. Pri tem pa je treba paziti na čim manjše stike in ustrezno zaščito opremo ter prezračenost prostorov, kjer se storitve izvajajo.

Katere storitve lahko izvaja upravnik?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom, pri čemer dopušča izjemo glede nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravja. Po mnenju GZS ta izjema vključuje le izvajanje nujnih vzdrževalnih del, brez katerih bi bila ogrožena varnost stanovalcev.

Ali se lahko izvajajo ogledi stanovanj na podlagi sklenjenih pogodb za nepremičninsko posredovanje?

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom. Ker odlok ne določa izjeme za storitev nepremičninskega posredovanja, te storitve ni dovoljeno izvajati.

Najpogostejša vprašanja in odgovori glede sprejetega Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev so sicer redno objavljena tukaj