Javna objava predloga modelov vrednotenja nepremičnin

Sreda, 2. oktober 2019

Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs) je na novem Portalu množičnega vrednotenja nepremičnin (https://www.mvn.e-prostor.gov.si/) objavila predlog modelov vrednotenja nepremičnin in poskusno izračunane vrednosti nepremičnin. Te so izračunane na osnovi objavljenega predloga modelov in podatkov nepremičnin v registru nepremičnin na dan 27. junij 2019. Hkrati je na vseh občinah stekla javna razgrnitev predloga modelov vrednotenja nepremičnin, ki bo potekala do konca meseca. Vrednosti poskusnega izračuna ni moč primerjati z informativnim izračunom iz leta 2014, saj je takratni izračun temeljil na drugačni zakonodaji, drugačnih modelih, pa tudi cene na trgu nepremičnin so se v vmesnem obdobju občutno spremenile. Namen javne razgrnitve modelov vrednotenja je, da lastniki pogledajo, kolikšne so nove vrednosti po novih modelih, razgrnjene modele, vrednostne cone in vrednostne ravni. Lastniki nepremičnin sicer niso dobili nobenega obvestila na dom, ampak si lahko poskusni izračun posplošene vrednosti ogledajo na spletu.

Vrednost vseh nepremičnin v Sloveniji se je od leta 2017 do danes dvignila iz 123 na 160 milijard evrov. Posledica tega bo, da bodo nekatere nepremičnine vredne tudi za 40 odstotkov več, kot je to vidno po starih modelih. Največje razlike od prejšnjih modelov se pričakujejo pri stanovanjskih hišah in stavbnih zemljiščih, kjer so bili trendi cen mnogo bolj v vzponu kot pri drugih nepremičninah, predvsem na najboljših lokacijah (med njimi so tudi Bled, Bohinj in Kranjska Gora). Vsi zainteresirani lahko podajo mnenja in pripombe na modele vrednotenja do 15. novembra, in sicer na posebnem obrazcu, ki ga posredujejo na svojo občino (vpliv vrednostne ravni in cone). V kolikor se pripomba nanaša na splošno na model, le to prek obrazca posredujejo Gurs. Občine se bodo do prejetih pripomb opredelile in jih skupaj s svojimi stališči posredovale Geodetski upravi. Utemeljene pripombe bodo upoštevane pri pripravi končnega predloga modelov, ki jih bo konec marca 2020 potrdila vlada in bodo 1. aprila 2020 podlaga za pripis posplošenih vrednosti. Lastniki nepremičnin, ki nimajo dostopa do spleta, morajo obiskati občino, v kateri se nepremičnina nahaja, kjer bodo dobili obrazce, s katerimi bodo lahko podali pripombe.

Lastnikom nepremičnin se njihovo premoženjsko stanje tudi po objavi poskusnega izračuna posplošene vrednosti ne bo v ničemer poslabšalo ali izboljšalo. Gre namreč za poskusni izračun, ki je bil narejen zato, da se izvede javna razgrnitev modelov. Če bodo lastniki prepoznali, da je njihova vrednost previsoka ali prenizka zaradi določenih posebnih okoliščin, kot je na primer izredno slaba mikrolokacija, zelo poškodovana stavba ali izredno slaba kakovost stavbe, ta trenutek tega torej še ne morejo tega uveljavljati, lahko pa bodo to storili po 1. aprilu 2020

Množično vrednotenje nepremičnin je redna naloga Gursa, ki se izvaja vsakih nekaj let. Na ta način država vsem nepremičninam v državi na podlagi modelov množičnega vrednotenja in podatkov o nepremičninah v uradnih evidencah pripiše posplošene vrednosti, ki so približek tržne vrednosti. Z določitvijo posplošene vrednosti se vzpostavlja sodoben in večnamenski register, v katerem so kakovostni in transparentnimi podatki, ki bodo uporabni v različnih postopkih in za različne namene (upravne, sociale, davčne, za banke, zavarovalnice ipd.). V Sloveniji se množično vrednotenje nepremičnin izvaja že vse od leta 2006. Do konca marca 2020 se nepremičninam v Registru nepremičnin pripisujejo posplošene tržne vrednosti (posodobljene nazadnje 31. 3. 2017), s sprejemom novega zakona (2017, ZMVN-1) pa bodo od 1. aprila 2020 dalje nepremičninam v Evidenci vrednotenja pripisane posplošene vrednosti. V prihodnje bo Gurs preverjal modele vrednotenja in izvajal s tem povezane dejavnosti najmanj vsaki dve leti.

Na izračun posplošene vrednosti lahko lastniki vplivajo z aktivnim sodelovanjem v postopku javne razgrnitve predlogov modelov vrednotenja. V izogib nepravilnostim ob pripisu vrednosti nepremičninam 1. aprila 2020 Gurs že ob izvedbi poskusnega vrednotenja vabi lastnike, da podajo utemeljene pripombe, če menijo, da poskusno izračunana vrednost ne odraža tržnih cen njihovih nepremičnin, da se udeležijo javne razgrnitve modelov in da preverijo pravilnost in ažurnost podatkov o njihovih nepremičninah v uradnih evidencah. Pomembno pa je zavedanje lastnikov nepremičnin, da so dolžni skrbeti za sprotno ažuriranje podatkov o njihovih nepremičninah. Za dodatne informacije lahko med 8. in 16. uro pokličete na brezplačno številko 080 2009, odprt je poseben poštni predal Geodetska uprava RS – Vrednotenje, p. p. 35, 1001 Ljubljana in e-naslov vrednotenje@gov.si. Po zaključku javne razgrnitve bo vlada sprejela uredbo, na osnovi katere bodo nepremičninam določene posplošene vrednosti, ki bodo 1. aprila 2020 objavljene v Evidenci vrednotenja. Vsak lastnik nepremičnine bo takrat po pošti prejel t. i. zbirno potrdilo o posplošenih vrednostih njegovih nepremičnin, ki bo uradni dokument. Po 1. aprilu 2020 bo možno uveljavljanje posebnih okoliščin. Tudi po tem datumu bodo lahko lastniki še naprej urejali podatke svojih nepremičnin, da bodo ti odražali dejansko stanje v naravi.

Za zaključek še to, premier Marjan Šarec je pred kratkim javnosti sporočil, da v mandatu te vlade novega nepremičninskega davka ne bo. Vseeno pa naj vas to ne odvrne, da uredite vse podatke o svojih nepremičninah.

DOMINVEST d.o.o.