Na Jesenicah novembra in decembra vseeno nekoliko nižje cene ogrevanja

Petek, 26. november 2021

Po nedavnem povišanju cene daljinskega ogrevanja so se na Jesenicah pristojni dogovorili za znižanje variabilnega dela cene megawattne ura (MWh) za november in december za 15 evrov. Znižanje bo šlo v breme poslovanja dobavitelja in distributerja toplote, so sporočili z jeseniške občine in napovedali nadaljnje iskanje morebitnih rešitev. Sestanka na občini, ki ga je dne 24. 11. 2021 sklical župan Blaž Račič, so se udeležili tudi direktorja podjetij Enos in Enos OTE Andrej Stušek in Robert Pajk, predstavnika upravnikov večstanovanjskih objektov ter predstavniki etažnih lastnikov. Cena plina se je po besedah direktorja Enosa, ki skrbi za dobavo toplotne energije daljinskega ogrevanja, v preteklih mesecih dvignila za petkrat, česar ni pričakoval nihče.

Kot je dodal Stušek, kljub temu, da je Enos koncesionarju občine Jesenice, podjetju Enos OTE, dobavno ceno toplotne energije zaradi razmer na trgu poviševal že celo leto, slednji cene uporabnikom ni višal, dokler takšno poslovanje podjetij ni postalo nevzdržno. Za november je Enos Enosu OTE ceno toplotne energije znižal bistveno pod stroškovno ceno, hkrati pa so v podjetju začeli iskati možne rešitve in v zvezi s tem sprejeli več ukrepov, med drugim prodajo dela električne energije na borzi in prodajo toplotne energije podjetju Enos OTE pod tržno ceno. S pristojnimi državnimi organi tudi razpravljajo o energetskih vavčerjih in ustreznih spremembam predpisov, ki bodo tudi za naslednje leto omogočili izplačilo subvencij, kar je nujno za poslovanje podjetja, je dejal Stušek.

Pajk je medtem prisotnim podrobno predstavil razrez cene dobavljene toplote oziroma posameznih postavk na položnicah. Cena dobavljene toplote iz sistemov daljinskega ogrevanja sestavljena iz fiksnega dela in variabilnega dela, fiksni del pa se po Pajkovih besedah na Jesenicah ni spreminjal od leta 2004 in je med najcenejšimi v državi. "Variabilni del cene pa je odvisen od nabavne cene toplote in se je spremenil zaradi sprememb cene na svetovnem trgu," je dejal Pajk. Kljub veliki podražitvi je cena po njegovih besedah vseeno bistveno nižja od tiste, ki jo dopušča regulator. Pogled občanov na podražitev ogrevanja so predstavili predstavniki etažnih lastnikov in upravnikov večstanovanjskih objektov. Kot so v sporočilu za javnost zapisali na jeseniški občini, so podali nekaj vprašanj in pobud glede možnih rešitev nastale situacije. Kljub temu, da so imeli prisotni na sestanku večja pričakovanja, sta se ob koncu sestanka direktorja podjetij Enos in Enos OTE zavezala, da se bo za končne uporabnike variabilni del cene MWh za mesec november znižal za 15 evrov, enaka bo ostala tudi v mesecu decembru, in sicer oboje v breme poslovanja dobavitelja in distributerja toplote. Z iskanjem morebitnih dodatnih rešitev za ublažitev situacije v zvezi s povišanjem cene daljinskega ogrevanja bosta Občina Jesenice in Enos OTE nadaljevala, v januarju pa bo Občina Jesenice organizirala ponoven sestanek, na katerem bodo prisotni ocenili učinek do sedaj sprejetih ukrepov in se pogovorili o morebitnih nadaljnjih aktivnostih.