Cene elektrike in plina poskočile v nebo

Nedelja, 21. november 2021

Cene električne energije in zemeljskega plina na evropskih trgih so v zadnjem obdobju poskočile na zgodovinsko visoke nivoje. Spodnja grafa prikazujeta, da so se cene električne energije v zadnjem letu zvišale tudi do 300 %, cene plina pa tudi do 400 % (4-kratno povečanje).

Povišanje cen energentov na evropskih trgih bo posledično pomenilo občutno povišanje stroškov ogrevanja in električne energije za etažne lastnike. Velja poudariti, da stroški energentov niso v ničemer odvisni od odločitve upravnika, ampak so rezultat tržnih razmer. Kot upravniki nepremičnin ne moremo vplivati na cene energentov na trgih in tako ne moremo biti odgovorni za podražitve le teh.

Z izvedbo skupnih letnih razpisov za dobavo zemeljskega plina in električne energije, s katerimi zagotovimo večje količine in posledično ugodnejše cene, pridobimo najugodnejše cene, ki jih trgi omogočajo.

Za večino naših odjemnih mest (sem ne sodijo npr. dobave, ki jih opravljajo neposredno koncesionarji za dobavo toplotne energije) imamo do konca leta (31. 12. 2021) dogovorjene zelo ugodne fiksne cene zemeljskega plina in električne energije. Podražitve se tako obetajo šele po novem letu (položnice prejete v februarju 2022), ko bodo pričele veljati nove bistveno višje cene.

Sami na stroške ogrevanja lahko vplivate tako, da varčujete z energijo. Svetujemo vam, da v čim večji meri upoštevate sledeče nasvete za varčevanje pri ogrevanju. Le ti so dostopni na sledeči povezavi: https://energetika.dominvest.si/ukrepi_varcevanje_ogrevanje_nasveti/.

Obenem pričakujemo, da bo v teh težkih razmerah najranljivejšim na pomoč priskočila tudi država, kar so predstavniki politike v preteklih tednih že napovedali.

 

Slika 1: Gibanje cene zemeljskega plina na madžarski borzi v zadnjem letu

 

Slika 2: Gibanje cene električne energije na madžarski borzi v zadnjem letu